cze ger eng

SOŠ a SOU Kladno

Otevřená, efektivní, fungující a moderní škola

Projekty a granty

Škola se zapojila do projektu IREAS

Skvělá zpráva pro všechny žáky, kteří v naší škole studují učební obor Kuchař - číšník. Škole se podařilo zapojit se ve spolupráci se společností IREAS do evropského projektu s názvem Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii.

Hlavním cílem projektu je posílení exekutivního a praktického vyučování žáků v oborech SŠ bez maturitní zkoušky na základě zvýšení motivace žáků k vzdělávání a zlepšení praktických dovedností s akcentem na uplatnění žáků v jejich budoucím zaměstnání.


Projekt se skládá ze dvou na sebe navazujících aktivit – „Cyklu workshopů“ a „Exekutivních a praktických týdnů“.

Více o projektu najdete zde. Informace o workshopech jsou ke stažení zde. Fotografie z dnešní netradiční výuky jsou k nahlédnutí zde.

Pokračujeme v projektu


Pokračování projektu pro kuchaře v roce 2018

V týdnu od 9. do 13. 4. 2018 probíhá pro žáky druhého ročníku učebního oboru Kuchař-číšník ve znamení pokračování projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii IREAS. Pondělní část byla věnována zdravému životnímu stylu.

Žáci se teoreticky i prakticky zabývali potravinami, kuchyňskými úpravami i stravovacími návyky, které k zdravému životnímu stylu patří. V pátek bude následovat část věnovaná dietám. Na žáky čekají nejen informace, ale i kvízy a výroba jogurtů s přísadami mrazem sušeného ovoce. Kurz se již tradičně setkává s velkým zájmem žáků.

Vedení školy děkuje Mgr. Smitalovi za zajištění projektu. Fotografie z workshopu najdete zde:



Atraktivní pokračování projektu pro kuchaře

Dne 4. 12. 2017 se naši žáci třídy K2 společně se žáky SOU Písek zúčastnili v rámci projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii workshopu – Úprava ryb a mořských plodů pod vedením šéfkuchaře Pavla Bortníka.

Ve školní kuchyni bylo celý den živo. Šéfkuchař předváděl tepelné úpravy ryb a mořských plodů, žáci si vyzkoušeli přípravu tataráku z lososa, zpracování chobotnice i dalších mořských plodů. Seznámili se například s metodou Sous vide, s mnoha ingrediencemi, postupy a vše si sami vyzkoušeli.

Vedení školy děkuje Mgr. Smitalovi za zajištění projektu. Fotografie z workshopu najdete zde:



Projektový pobyt kuchařů–číšníků

V letošním školním roce pokračuje projekt IREAS, do kterého je naše škola zapojena. Pět žáků oboru kuchař-číšník se účastnilo v termínu 25. 9. – 29. 9. 2017 praktického týdne, který probíhal v krásném prostředí zámku ve Štěkeni. Spolu s žáky ze středních škol ze Sokolova a Havlíčkova Brodu absolvovali náročný, ale především velmi zajímavý program. Po seznamovacím bloku se zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR věnovali tématům proč být kuchařem, možnosti uplatnění i dalším praktickým informacím. Poté už následovaly workshopy – byliny (v poznávání byl nejlepší náš žák Honza Suchan), maso a koření, příprava teplého menu, finger food (ke konzumaci nepotřebujeme příbor), příprava rautu, grilování. Pro žáky byl tento pobyt obrovským přínosem, nejen po odborné stránce, ale i v porovnání zkušeností a učení se týmové práci. Týden byl zakončen předáním diplomů a certifikátů. Vedení školy děkuje žákům za výbornou reprezentaci školy a Mgr. Aleně Pavlíčkové za bezchybné zajištění celé akce.

Zakončení projektu pro kuchaře

Týden od 22. 5. 2017 tráví někteří žáci třídy K2 v Jincích. Účastní se tam závěrečné části projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Absolvují velmi bohatý program, který začal seznamováním týmů z jednotlivých škol prostřednictvím komunikačních her, následovat budou profesní, poznávací i sportovní aktivity.


Ryby a chobotnice v kuchyni naší školy

Ve čtvrtek 26. 1. 2017 pokračoval projekt Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Na programu setkání byla praktická část projektu. Do školy přijel zástupce Asociace kuchařů a cukrářů lektor pan Pavel Bortník, který je zároveň i komisařem na gastronomických soutěžích. Téma jeho setkání s žáky bylo mořské ryby a plody moře. Spolu s žáky naší školy bylo přítomno v rámci projektu i osm žáků SOU z Písku. Ve cvičné školní kuchyni bylo celý den opravdu co sledovat. Lektor předváděl tepelné úpravy mořských ryb, žáci si vyzkoušeli přípravu tataráku z lososa, zpracování chobotnice i dalších mořských potvor. Dostalo se jim velkého množství informací o ingrediencích, které se používají, seznámili se s různými technologickými postupy, ale především si vše mohli vyzkoušet.

Žáci byli z této akce nadšeni, každý z nich obdržel i certifikát. Fotografie z workshopu najdete zde.


Projekt pro kuchaře-číšníky pokračuje

V pondělí 20. 3. 2017 začali žáci třídy K2 první hodinu výukou v nové počítačové učebně. Na tom by nebylo nic výjimečného, kdyby probíhala jedna z hodin ICT. Ale nebylo tomu tak. Na programu bylo pokračování projektu Podpora všeobecného, exekutivního a praktického vyučování žáků v gastronomii. Lektor na dálku prostřednictvím skype hovořil se studenty o internetovém bankovnictví, o jeho přednostech i nebezpečích. Žáci vykonávali aktivity v oblasti osobního rozpočtu, platebních karet i nákupu na internetu. V diskusi se zabývali i finanční svobodou a účastnili se i uměle vytvořené hazardní hry. Tento workshop byl zaměřený především na praktické dovednosti z oblasti finanční gramotnosti, proto se setkal s mimořádným zájmem.


Nabídka Cateringu

Aktuality

25.04.2018,
Vážení žáci, vážení rodiče, v souladu s ustanovením § 24, odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů a s ustanovením § 2 odst. 5 vyhlášky č. 16/2005 Sb. o organizaci školního roku, vyhlašuji dne 30. 4. 2018 z organizačních a technických důvodů volný den. Volný den se nevztahuje na žáky, kteří jsou na odborném výcviku mimo budovu školy, ředitel školy.Pokračování

23.04.2018,
Výsledky přijímacího řízení obor Aranžér zde.
Výsledky přijímacího řízení obor Kuchař zde.
Výsledky přijímacího řízení obor Prodavač zde.

další dokumenty ke stažení:
Informace ke zveřejnění výsledků přijímacího řízení zde.
Vzor odvolání proti nepřijetí ke studiu zde.
Vzor evidenční karty zde. Pokračování

22.04.2018,
Žáci maturitních ročníků skládali v tomto týdnu další část maturitní zkoušky, tentokrát to byla praktická maturitní zkouška z odborných předmětů. Na maturantech, kteří přicházeli slavnostně oblečeni, byly vidět obavy, nervozita, ale i velké odhodlání zkoušku úspěšně zvládnout, Věříme, že všichni dobře obstojí. Foto naleznete zde. Pokračování

Fotogalerie

Tvoje Budoucnost


Školní síň slávy

Co nás čeká

  • 23.4.2009
    Přijímací zkoušky na střední školy - denní studium
  • 24.4.2009
    Školní florbalový turnaj 2009
  • 29.4.2009
    Přijímací zkoušky na střední školy - nástavbové studium
  • 30.4.2009
    Hokejbal proti drogám 2009

Copyright © 2006-2015, SOŠ a SOU Kladno
Úvodní strana l Kontakt l Povinně zveřejňované informace l www.sosasoukladno.cz